Policajti včera počas 4 hodín zistili na cestách Bratislavského kraja 127 porušení pravidiel cestnej premávky, v jednom prípade odhalili trestný čin

26.10.2013 Bratislava

V záujme zvýšenia bezpečnosti nemotorových účastníkov cestnej premávky, cyklistov a chodcov, vykonali policajti včera popoludní na cestách Bratislavského kraja osobitnú kontrolu. Išlo o kontrolu, pri ktorej sa dopravní policajti, poriadkoví policajti a železniční policajti v priebehu 4 hodín vo zvýšenej miere zamerali na dodržiavanie povinností vodičov voči chodcom a cyklistom, ale aj chodcov a cyklistov voči vodičom v blízkosti priechodov pre chodcov, škôl, zastávok hromadnej dopravy osôb, na parkoviskách a všade tam, kde je predpoklad zvýšeného výskytu najzraniteľnejších účastníkov cestnej premávky. Osobitnú pozornosť policajti venovali kontrole používania reflexných prvkov a reflexných bezpečnostných odevov za zníženej viditeľnosti cyklistami a chodcami, dodržiavaniu zákazu požívania alkoholu alebo inej návykovej látky vodičmi pred alebo počas jazdy ako aj dodržiavanie všetkých ďalších pravidiel cestnej premávky.
V priebehu kontroly bolo zistených celkom 127 priestupkov, pričom v blokovom konaní policajti vyriešili 100 priestupcov. Z uvedeného počtu priestupkov vyriešených v blokovom konaní až v 99 prípadoch išlo o vodičov motorových vozidiel, v 1 prípade bol priestupcom chodec. 23 priestupcov policajti vybavili napomenutím, 4 priestupky bolo oznámené na prejednanie príslušného správnemu orgánu. Najvyššiu dovolenú rýchlosť prekročilo 31 vodičov, 10 vodičov jazdilo bez zapnutých bezpečnostných pásov, 13 vodičov počas jazdy telefonovalo. Technický stav vozidla nezodpovedal ustanoveným podmienkam prevádzky v cestnej premávke v 6 prípadoch. V 7 prípadoch vodiči jazdili bez ustanoveného osvetlenia, nesprávny spôsob jazdy policajti zistili v prípade 5 vodičov. Ostatných porušení pravidiel cestnej premávky sa dopustilo 27 vodičov. Požitie alkoholu a iných návykových látok policajti u účastníkov cestnej premávky nezistili. Počas kontroly policajti zadržali 8 vodičských preukazov, rovnaký počet osvedčení o evidencii vozidla a 1 tabuľku s evidenčným číslom.
Pozornosti policajtov počas kontroly neunikol ani 31-ročný Andrej z Malaciek, ktorý i napriek právoplatne uloženému zákazu činnosti viesť motorové vozidlá neváhal sadnúť si za volant osobného motorového vozidla VW Touareg (EČV:MA). Muža za volantom vozidla zastavila hliadka dopravnej polície včera v čase krátko po 15.30 h v Malackách na Stupavskej ulici. Pri kontrole policajti zistili, že doba právoplatne uloženého zákazu činnosti viesť motorové vozidlá dosiaľ neuplynula. Podozrivého muža hliadka na základe týchto zistení obmedzila na osobnej slobode a následne eskortovala na príslušné policajné oddelenie. Poverený príslušník PZ Malačana obvinil z prečinu marenia výkonu úradného rozhodnutia, za ktorý mu v prípade preukázania viny hrozí trest odňatia slobody až na dva roky. V súčasnosti obvinený muž je stíhaný na slobode.
S cieľom pozitívneho vývoja dopravno-bezpečnostnej situácie, za účelomzníženia nehodovosti a následkov dopravných nehôd bude Krajský dopravnýinšpektorát KR PZ v Bratislave v obdobných kontrolách na cestách Bratislavského kraja naďalej pokračovať.
 
Karina Považanová
oddelenie komunikácie a prevencie
 

Vyberte región